друкувати


Для українських садівників створять експортно-кооперативну платформу, – ФАО

13 травня 2019, 09:30

ФАО та Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) створять експортно-кооперативну платформу для садівників України. Про це повідомив у своєму блозі на EastFruit економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Нагадаємо, що садівники можуть отримати близько $7,5 тис. грантової допомоги на інновації у господарстві.

«Участь у двох установчих зборах-семінарах взяли близько 25 провідних виробників яблука, які заявили про готовність підтримати цю ініціативу. Проте, коли йшлося про перші практичні кроки по її реєстрації і початку роботи, взаємна недовіра перемогло, і кожен вважав за краще набивати шишки самостійно», – говорить експерт.

Ситуацією, яка склалася, зараз користуються численні посередники, які в цьому сезоні забезпечили основну частину експорту. Водночас фермери регулярно скаржилися на те, що з ними дуже часто посередники не розраховуються або розраховуються за поставлені яблука не сповна.

Багато нарікань на роботу посередників було і з боку імпортерів українського яблука – в основному вони нарікали на невиконання зобов’язань, недотримання термінів та обсягів поставок, а також поставку яблука не тієї якості, сорту чи калібру, які було законтрактовано. Посередники ж звинувачують недобросовісних фермерів.

Багатьох цих проблем можна було б легко уникнути в разі створення кооперативної експортної платформи. Тож експерт переконаний, що з часом така платформа з’явиться.

ФАО і ЄБРР проводять велику роботу по формуванню сприятливих умов для кооперації фермерів в Україні. Зокрема, законопроект, розроблений проектом підтримки кооперації в Україні спільно з галузевими асоціаціями, вже давно одноголосно схвалений аграрним комітетом парламенту України, проте як і раніше поки, на жаль, не прийнятий. Однак, законопроект – це ще не гарантія кооперації. Потрібен час, щоб садівники навчилися довіряти один одному й бачити в колегах партнерів з експорту, а не конкурентів, тому що справжніми конкурентами українських садівників є постачальники яблука з США, Італії, Франції і Португалії", – говорить Андрій Ярмак.

За його словами, меншою мірою конкурентами України є виробники яблук з Польщі, оскільки вони в основному торгують у дешевому сегменті, а українське яблуко може й повинно продаватися дорого.