друкувати


У Держпродспоживслужбі розповіли, чому поляки можуть везти «чумне» м'ясо, а українці – ні

9 травня 2019, 08:00

Яловичина та свинина – це два види тваринницької продукції, щодо яких Україна досі не має дозволу на експорт до країн ЄС. Україна експортує до Євросоюзу молочну продукцію, мед, м'ясо птиці, яйця та деякі види екзотичних продуктів (жаб'ячі лапки й равлики тощо). Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com зазначив керівник Дерпродспоживслужби Володимир Лапа.

Нагадаємо, у Держпродспоживслужбі розповіли про стан впровадження НАСCР в Україні.

«Стосовно яловичини ми подали запит до Єврокомісії щодо оцінки української системи державного контролю за виробництвом м’яса яловичини. На жаль, поки що маємо невизначений статус щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби  (BSE). Ми започаткували програму моніторингу захворюваності на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби, тож очікуємо уже за 5-6 років отримати статус країни з контрольованим ризиком щодоBSE. Адже зараз маємо невизначений статус, а це означає, що захворювання немає, але цей факт не підтверджено належним чином, відповідно до норм ЄС. Це одна з програм, якою опікується Держпродспоживслужба для розширення експортних можливостей України (в даному випадку – продукції тваринного походження ВРХ). Цей процес стартував у 2017 році», — зазначив Лапа.

Він додав, що минулого року працівники служби отримали документацію з опитувальником від ЄС (досить ґрунтовний документ і чималий за обсягом роботи, яку потрібно провести для виходу на ринок ЄС).

Зараз працюємо над його заповненням, уж еза декілька місяців передамо опитувальник Єврокомісії. Очікуємо, що в поточному році вже буде реакція, але, ймовірно, що лише у 2020-му до нас прибуде відповідна місія Єврокомісії, яка на практиці оцінить ефективність системи державного контролю за виробництвом яловичини в Україні, — зазначив Лапа.

Він зазначив, що в Україні кожного року спостерігалася негативна динаміка зі збільшення кількості випадків АЧС, тому подавати заявку на експорт вітчизняної свинини до ЄС було б досить непомірковано.

«У 2018 році ми цю тенденцію переламали та поки що бачимо (у 2019 році також) стійку тенденцію до зменшення кількості захворювань на африканську чуму свиней. Тож у 2018 році ми таку заявку подали, її опрацьовують, чекаємо на відповідь», — зазначив він.

Більше читайте у матеріалі за посиланням.