друкувати


В Дніпропетровській області відкрили молочну лабораторію — джерело

22 травня 2016, 15:53

Така лабораторія — друга в країні. Вона забезпечить швидке і точне визначення якості молока. Про це повідомляє The Dairynews.

Сучасне обладнання працює автоматично і дозволяє проводити 200 аналізів на годину. Проект реалізували за підтримки канадського уряду.

«Дніпропетровщина співпрацює з багатьма країнами світу. Канада — одна з них. Іноземні інвестиції і фінансова допомога дозволяють реалізовувати проекти в різних галузях. Серед них — і сільське господарство. Сьогодні в області з'явилася унікальна молочна лабораторія. Вона дозволить надавати послуги не тільки місцевим фермерам, а й підприємцям з інших регіонів», — зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

Лабораторний комплекс — автоматизований. Його обслуговує один фахівець. Перевірка молока триває не більше 10 секунд. Отримані результати відразу передаються на комп'ютер і зберігаються в одному файлі. Так формується база даних перевірок.

При проведенні аналізу молока фахівець не знає, яке саме підприємство надало зразки. Замість назв і адрес на тарі — спеціальні штрих-коди. Це забезпечує об'єктивність і неупередженість досліджень.

«Користуватися послугами лабораторії зможуть будь-які підприємства молочної галузі. Проведення незалежних досліджень на сучасному обладнанні дозволить отримувати повну інформацію про якість молока: вміст жиру, лактози, білка, сечовини та ін. Додатково в лабораторії будуть працювати консультанти. Вони зможуть порадити, як поліпшити показники. Це допоможе виробникам підвищити якість молочної продукції», — розповів менеджер проекту Максим Максимов.

Дніпропетровська лабораторія з аналізу якості молока - друга в Україні. Перший такий комплекс відкрили 2 місяці тому у Львові. Планується, що обидві лабораторії зможуть обслуговувати підприємства та ферми з усієї України.

«Відкриття молочної лабораторії — тільки один з результатів співпраці Дніпропетровщини з канадським урядом. В регіоні вже створили 3 молочні кооперативи і демонстраційну ферму з залученням канадських засобів. Отримані з Канади гроші також вкладають в реконструкцію діючих господарств, навчання підприємців», — додав перший заступник голови облдержадміністрації Олег Кужман.