друкувати


У Держпродспоживслужбі розповіли про стан впровадження НАСCР в Україні

7 травня 2019, 07:30

Впровадження системи аналізу ризиків і контролю критичних точок (НАССР) зараз обов'язкове не для всіх операторів ринку – лише для середніх і великих операторів. 80-90% операторів ринку – це дрібні, для них він стане обов'язковим лише з вересня. Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com зазначив керівник Дерпродспоживслужби Володимир Лапа.

Нагадаємо, у Держпродспоживслужбі розповіли, від чого залежить частота призначених перевірок бізнесу.

«Зрозуміло, що коли до нас надходить заявка про перевірку компанії, яка працює на експорт – там НАСCР обов'язковий, незалежно від розміру. Адже якщо не буде НАСCР, не буде експортної торгівлі. Зараз трохи передчасно говорити про якусь статистику, про це можна буде звітувати в кінці року», — зазначив Лапа.

Він зазначив, що сьогодні спостерігається зацікавленість і пожвавлення в цьому напрямку. Хоча всі говорять про закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» в редакції від 22 липня 2014 року (№1602) та обов'язковість процедур, заснованих на принципах НАСCР. Багато говориться про те, що тут не потрібна сертифікація, головне – впровадження.

Сьогодні, хоча б на базовому рівні, більшість виробників розуміє принцип базового харчового законодавства, адже раніше були інші альтернативні системи, а НАСCР ніхто особливо не контролював і лише зараз питання стає руба, — додав Лапа.

Він повідомив, що Держпродспоживслужба разом із Мінагро зробили онлайн-курс щодо НАСCР, який може суттєво допомогти бізнесу розібратися з незрозумілими питаннями.

Більше читайте у матеріалі за посиланням.