друкувати


Дохід Державного бюджету за чотири місяці 2019 року недовиконано на 4,3 %

3 травня 2019, 15:03

Доходи Державного бюджету за чотири місяці 2019 року досягли 322,6 млрд грн., що становить 95,7% від уточненого розпису (на 4,3% менше, ніж планувалося). Про це повідомляє офіційне джерело Мінфіну.

Причини недовиконання бюджету – менше сальдо від доходів ПДВ, міцніший курс гривні до долара і прийняття нормативу розподілу чистого прибутку в кінці квітня, стверджує Міністерство фінансів України.

У квітні було переглянуто бюджетний розпис через надходження до бюджету прибутку НБУ у сумі 47,6 млрд грн в квітні, а також заміщення надходжень від приватизації внутрішніми запозиченнями.

Нагадаємо, учасники органічного руху України написали листа Гройсману і просять перекроїти бюджет «під них».

Доходи загального фонду Держбюджету зросли на 13,4% р/р до 282,3 млрд грн завдяки таким факторам:

Вищі доходи від ПДФО на 22,8% р/р завдяки зростанню середньої заробітної плати;
Більші доходи від податку на прибуток підприємств на 2,2% р/р завдяки поліпшенню фінансових результатів підприємств,
Вищі надходження від рентної плати за користування надрами на 64,5% р/р передусім більшого видобування природного газу та ефекту статистичної бази,
Вищі надходження від акцизу з вироблених в Україні тютюнових виробів на 5,8% р/р через підвищення ставок,
Перерахування коштів НБУ відповідно до Закону України "Про Національний банк України" до держбюджету в обсязі 47,6 млрд грн.

Водночас доходи загального фонду Держбюджету були недовиконані. Вони становили 93,2% від розпису на цей період. Серед причин недовиконання менше сальдо доходів від ПДВ, міцніший курс гривні до долара США, нижчі за очікувані обсяги імпорту, ухвалення нормативу розподілу чистого прибутку підприємств та дивідендів лише 26 квітня (тому відповідні виплати до бюджету відбудуться у другому кварталі 2019 року).