друкувати


NASA відібрала теплицю, у якій вирощуватиме овочі на Марсі

1 травня 2019, 17:00

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) нагородило команду Дартмута за дизайн теплиці, яка дозволить астронавтам вирощувати харчові культури на Марсі. Про це повідомляє Naked Science.

Нагадаємо, що садівники можуть отримати близько $7,5 тис. грантової допомоги на інновації у господарстві.

«Команда з Дартмутського коледжу, котра складається зі студентів старших курсів, виграла конкурс NASA BIG Idea Challenge – 2019, представивши футуристичний дизайн-проект куполоподібної марсіанської теплиці», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що гідропонна структура може дозволити астронавтам вирощувати власну їжу на пустельній марсіанської поверхні. Під системою, яка обертається, можна буде вирощувати до восьми харчових культур, а сама теплиця щодня постачатиме 3100 калорій для чотирьох астронавтів протягом 600 днів перебування на Марсі.

Згідно з проектом, в марсіанській теплиці будуть рости капуста, соя, батат, картопля, брокколі, полуниця, пшениця і чуфа. Масивний резервуар, заповнений живильним розчином під стелею, живить кругову систему лотків для культур за допомогою гравітації. Світлодіоди гарантують, що рослини отримають достатньо сонячного світла.

На додаток до вирощування продуктів харчування у ворожому середовищі Марса теплицю Дартмута, що отримала назву Demeter – на честь давньогрецької богині врожаю Деметри, можна транспортувати на мільйони кілометрів від Землі, розгорнути на іншій планеті, а потім підтримувати, маючи обмежені технології та ресурси.

Команда розраховує, що вся конструкція може бути відправлена ​​на Марс єдиним вантажем вагою в 9130 кілограмів – це приблизно десята частина оголошеної корисного навантаження для космічного корабля Starship від SpaceX.

В рамках конкурсу BIG Idea Challenge-2019 від NASA (Breakthrough, Innovative, and Game-changing, BIG) фахівці по всій країні відбирали інноваційні ідеї з проектування, встановлення та стійкої експлуатації теплиці Марса. Проект Дартмутського коледжу був одним з п'яти фіналістів, відібраних раніше в цьому році NASA та Національним інститутом аерокосмічної промисловості (NIA).