друкувати


Карпатський винахідник створює посуд з відходів рослинництва

1 травня 2019, 16:00

Карпатський винахідник Петро Бобонич розробив спосіб виробництва одноразового посуду з органічної сировини, яка зазвичай залишається в полях після збирання врожаю. Про це він розповів в інтерв'ю виданню «Промислова екологія».

Нагадаємо, що Вінницький комбінат перероблятиме лушпиння соняшнику на «зелену» електроенергію.

Бобонич не став розкривати всі деталі виробництва, адже винахід недавно запатентовано і він перебуває в процесі реєстрації.

«Можу тільки сказати, що вся сировина для виготовлення посуду – це продукти аграрного виробництва, які на сьогодні не використовуються ніде, наприклад, за вирощування кукурудзи ми споживаємо тільки її плоди. Інше просто залишається на полях або взагалі спалюється. Іноді цю сировину переробляється і стає складовою кормів для тваринництва. Властивості ж рослини дозволяють після технічної переробки (подрібнення) створювати з неї сировину, яке буде досить пластичним і міцним і зможе без проблем змінити пластиковий посуд, або, наприклад, бокси для їжі, які стали популярними останнім часом. Всі інгредієнти, які задіяні в процесі виробництва – природного походження, а сам процес є абсолютно нешкідливим для навколишнього середовища», –  розповів він.

Бобонич впевнений, що в Україні досить сировини, яке може стати основою для такого одноразового посуду.

У нас є хороший потенціал і величезні запаси сировини, які лежать просто під ногами, або взагалі поки вважаються мотлохом. Насправді, властивості рослин такі, що ми цілком можемо компенсувати пластик природними елементами, причому, це може бути не тільки кукурудза. Серед компонентів в процесі виготовлення можуть бути й безліч інших видів рослин, які сьогодні не уявляють промислового інтересу для людства. Перелік цих рослин в природі є таким, що їхнє застосування призведе тільки до збереження екології на Землі, тому що повторне використання дає можливість застосувати як корм для тварин", – уточнив винахідник.