друкувати


Новий президент повинен завершити децентралізацію, – експерт

1 травня 2019, 07:30

Децентралізація має бути завершена, а місцеві вибори у 2020 році повинні пройти на новій територіальній основі. Про це заявила експерт з комунікації реформе Олена Сас у матеріалі на AgroPolit.com  «Порядок денний для Президента Зеленського від аграріїв».

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України здійснив розподіл бюджетної субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад в обсязі 2,1 млрд грн. 

«Децентралізація має бути завершена, а місцеві вибори у 2020 році повинні пройти на новій територіальній основі. Тобто, розпочату адмінреформу треба довести до логічного завершення, а громади мусять об’єднуватися у відповідності до перспективних планів. Слідом повинна відбуватися передача повноважень від органів виконавчої влади державних до адміністрацій громад. А також, щоб обласні державні адміністрації перетворилися на префектури. Ось і всі очікування. Наразі ОТГ уже покрито більше 50% території України (створено близько 800 ОТГ)», — наголосила експерт.

Вона додала, що наступний рівень децентралізації — субрегіональний, тобто створення районів. На цьому етапі слід ухвалити ще низку законів, аби утворити райони та розмежувати його владні повноваження. І потім — перехід на регіональний обласний рівень, де відбуватиметься утворення префектур. Тож потрібно буде ухвалити закон про префекти.

Також необхідно прискорити секторальну децентралізацію: у сфері охорони здоров’я, освіти, культури, соціальних послуг, енергоефективності та інших секторах.

Чекаємо таких законодавчих кроків:

Які закони слід ухвалити?

1. №8051 Про засади адміністративно-територіального устрою України.

2. Законопроекти про зміну меж районів по облястях.

3. №8369 Про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

4. №9515 Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

5. №7467 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури добровільного об'єднання територіальних громад.

7. №7447 Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування регіонального розвитку.

9. №7308 Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо суб'єктів добровільного об'єднання громад.

11. №4091 Про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост.

12. №7118 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об'єднаних територіальних громад та врегулювання інших питань у сфері земельних відносин.

13. №6743 Проект Закону про міські агломерації.

14. №6641 Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення, реорганізації і ліквідації, найменування і перейменування місцевих державних адміністрацій.

15. №6636 Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їхніх меж.