друкувати


Яких кроків від нового президента очікує органічний бізнес, – експерт

30 квітня 2019, 14:00

Органічний бізнес очікує від нового президента України підтримки всіх гравців ринку, а основне – «не зламати» конструктивних напрацювань, над якими останні роки пліч-о-пліч працювали органічний бізнес і державна влада. Про це сказала президент ГС «Органічна Україна» Олена Березовська у матеріалі на AgroPolit.com «Порядок денний для Президента Зеленського від аграріїв».

Нагадаємо, що в Україні збільшилася кількість виробників органічної сільськогосподарської продукції. 

«Найважливіше — «не зламати» конструктивних напрацювань, над якими останні роки пліч-о-пліч працювали органічний бізнес і державна влада. Пропонуємо вивчити ці матеріали та зрозуміти їх, підтримати й удосконалити. Ми впевнені, що всі гравці органічного сектору, які понад 10 років працюють за європейськими стандартами, готові продовжувати компетентний діалог, адже розвиток України можливий тільки за взаєморозуміння. Нам дуже важливо підтримати всіх гравців органічного ринку України, та акцентуємо увагу на органічних фермерських господарствах, малих та середніх агровиробниках, адже вони є основою органічного виробництва», — зазначила вона.

Також експерт наголосила, що в Україні за активної участі органічної бізнес-спільноти сформовано законодавчі умови для розвитку ринку органічної продукції — прийнято Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який вводиться в дію 2 серпня 2019 року.

Крім того, на сьогодні Мінагрополітики разом із Держпродспоживслужбою, представниками органічного ринку, серед яких і громадська спілка «Органічна Україна», готують низку підзаконних нормативно-правових актів, необхідних для повноцінної імплементації положень прийнятого закону. Органічний бізнес відзначає конструктивний діалог з державною владою, що створює можливість врегульованої та конкурентоспроможної роботи органічного бізнесу, тому важливо сприяти продовженню такого діалогу.

Однак заходи для підтримки органічного сільського господарства не обмежуються лише створенням та впровадженням відповідного нормативного поля. Потрібно також стимулювати розвиток виробництва органічних продуктів шляхом цільової підтримки органічного сільського господарства та виробництва органічної харчової продукції. Адже сертифікація щодо дотримання органічного стандарту, — це обов’язок виконання усіх необхідних вимог господарської діяльності. Слід добровільно брати на себе додаткові органічні зобов’язання, пов’язані з виробництвом, що, безперечно, обумовлює більшу вартість органічної продукції, порівняно з неорганічною. Така цінова надбавка за органічне виробництво та органічну свідомість має компенсувати органічним фермерам вищу собівартість виробництва та особливості органічних агротехнологій", — уточнила експерт.

Вона додала, що Україна має високий потенціал для розвитку органічного виробництва внаслідок зростання зацікавленості як внутрішнього споживача, так і міжнародних покупців. Поступове підвищення рівня обізнаності населення щодо органічних продуктів, бажання вживати якісну продукцію та наявність активних виробників органічного ринку створюють усі передумови для стабілізації даного сектору.

Проте подальший значний розвиток органічного виробництва в Україні потребує відповідної державної підтримки, котра, як показує практика інших країн, є одним із ключових інструментів для переходу від інтенсивного неорганічного на органічне виробництво.

Березовська наголосила, що від імені органічного бізнесу ГС «Органічна Україна» просить підтримати запровадження відповідних інструментів державної фінансової підтримки органічного виробництва в Україні шляхом передбачення у проекті Держбюджету на 2020 рік та наступні роки відповідної бюджетної програми «Фінансова підтримка розвитку органічного виробництва продукції рослинництва, тваринництва, харчової продукції і кормів» обсягом 600 млн грн на 300 тис. га земель із розрахунку господарствам, котрі мають під органічним сільськогосподарським виробництвом відповідно:

 — до 500 га ―3 тис. грн/га (100 тис. га х 3 тис. грн/га = 300 млн грн);

 — до 1000 га ― 2 тис. грн/га (100 тис. га х 2 тис. грн/га = 200 млн грн);

 — понад 1000 га — 1 тис. грн./га (100 тис. га х 1 тис. грн/га = 100 млн грн).

Президент спілки додала, що фінансова підтримка на кожен органічний гектар є дуже важливою, адже мета органічного виробництва — це відновлення родючості саме кожного гектару української землі. На думку органічного бізнесу, досить важливими є напрями:

 — відміна податку на доходи фізичних осіб при сплаті орендної плати за користування землею для ведення товарного сільськогосподарського органічного виробництва та зниження податкового навантаження на час перехідного періоду в органічному виробництві. Це буде суттєвою конкурентною перевагою, котра зможе забезпечити більший рівень орендної плати власникам органічної землі;

 — надання спеціального статусу сертифікованій органічній землі та створення умов довгострокової та стабільної оренди земель під органічним виробництвом;

 — впровадження Державної програми по харчуванню органічними продуктами в закладах освіти;

 — створення механізму закладам освіти закупівлі місцевих продуктів від органічних фермерів. Розробка спрощеного порядку закупівель продукції харчування для дітей та підлітків у місцевих органічних агровиробників, особливо у фермерів;

 — розробка системи просування споживання органічної продукції за іміджевої, інформаційної та фінансової підтримки, наприклад, соціальна реклама про важливість вживання органічної продукції для споживача й органічного виробництва для сталого сільського господарства та створення соціальних ініціатив для промоції органічних продуктів харчування;

 — підтримка кластерних ініціатив і розвиток органічної кооперації.