друкувати


Через заморозки погіршиться урожай фруктів і ягід – прогноз

30 квітня 2019, 12:00

Заморозки могли пошкодити цвіт абрикосів та вишень, через що можна очікувати цього року менший врожай. Про це заявила начальниця відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє УНН.

Нагадаємо, що в Україні зміняться вимоги до виробництва фруктових джемів та подібних продуктів.

«...були заморозки по всій країні. У повітрі зафіксували заморозки в нашій найбільш холодній станції Біловодськ у Луганській області. На решті території в основному були заморозки на ґрунті на висоті 2 см. Такі заморозки є безпечними абсолютно для пшениці та для сходів ранньої ярини», – розповіла експерт.

За її словами від заморозків могли постраждати дуже ранні сільськогосподарські культури, які були посіяні ще у вересні, наприклад, картопля. Експерт заспокоює, що урожай все ж буде добрий.

Що ж до плодових, то таких повідомлень про пошкодження (дерев заморозками, – ред.) в нас немає, але за інтенсивністю заморозків і про морозостійкість рослин можна говорити, що локальні пошкодження квіткової зав’язі є. Це стосується абрикосів, які рано розцвіли, і вишень", – додала Тетяна Адаменко.

Вона зазначила, такі пошкодження квіткової зав’язі приведуть до зменшення врожаю плодових абрикосів та вишень. Водночас додавши, що інші плодові не постраждали, оскільки ще не було масового цвітіння дерев.