друкувати


Під виглядом польського сала в Україну кілька років імпортується контрабандна свинина, – експерт

30 квітня 2019, 08:23

Українські виробники свиней і свинини уже кілька років поспіль несуть серйозні збитки через недобросовісну конкуренцію у зв’язку з контрабандою в країну польського м’яса. Про це заявив голова Ради директорів агрохолдингу KSG Agro Сергій Касьянов, повідомляє agroperspectiva.com.

Нагадаємо, що за рік в Україні виробництво свинини скоротилося на 8,5%. 

На його думку, особливо гостро стоїть питання контрабандного ввезення м’ясної продукції з території сусідньої Польщі, яку імпортують під виглядом сала.

За даними сайту торгової статистики Trade Map, в останні два роки ввезення продукції за позицією «Свиняче сало свіже, охолоджене, морожене, солоне або в розсолі» постійно зростало. Причому, як за даними польської, так і української сторони. Якщо за даними Польщі, імпорт сала за підсумками 2017 року в вартісному обчисленні становив $14 млн 842 тис., то в 2018 р – вже $17 млн 64 тис.

Українські дані імпорту відрізняються від польських, але також демонструють серйозне зростання цієї імпортної позиції: в 2017 р. — $12 млн 919 тис., в 2018 р. — $16 млн 883 тис. Таким чином зростання польського імпорту за 2 роки становить 15–30%.

Навіть якщо повірити нашим доблесним митникам, що весь обсяг ввезеної з Польщі свинини – це лише сало, то й це викликає щире здивування. Україна — країна, яка завжди славилася своїм дивовижного смаку салом, рік від року нарощує його імпорт із сусідньої Польщі/ Уже сам цей факт говорить про те, що у нас в країні взагалі відсутня будь-яка стратегія розвитку АПК і , зокрема, тваринництва. Але в нас є достовірна інформація про те, що під виглядом сала відбувається систематичне контрабандне ввезення свинини, а її якість можна поставити під сумнів. Це — серйозний фактор, що впливає як на збитки, так і на недоотриманий прибуток українських свинарів. Ви чудово розумієте, що, оскільки «чорні» імпортери не сплачують необхідні збори й мита на кордоні, пропускаючи м’ясо через контрабандні «вікна», вони можуть собі дозволити продавати його нижче від ринкової ціни. В результаті недобросовісної конкуренції страждаємо ми, чий свинокомлекс входить до десятки найбільших свинарських підприємств країни, а також усі без винятку виробники свинини", — коментує Сергій Касьянов.