друкувати


Депутати підтримали законопроект для збереження українських лісів

29 квітня 2019, 17:01

Верховна Рада України підтримала зміни в законодавстві про збереження українських лісів в частині відповідальності. Проект закону № 10201-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів» підтримав за основу та в цілому 241 народний обранець.

Нагадаємо, що лісгоспи скоротили заготівлю деревини.

«Це – чисто технічний законопроект: він спрямований на виправлення помилки, яку ми допустили восени минулого року, приймаючи закон про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивозу необроблених лісоматеріалів. Цим законом було встановлено грошовий еквівалент для настання кримінальної відповідальності за 246 статтею Кримінального кодексу «Незаконне вирубування ліси». Цим грошовим еквівалентом зараз є 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян як істотної шкоди і п'ять тисяч за тяжкі наслідки при вирубці лісів. Але «зрада» криється в тому, що в цьому випадку в кримінальному процесі застосовується не 17 грн як в адміністративному, а 960 грн», – пояснила співавтор законопроекту, народний депутат Ольга Червакова, представляючи документ.

Таким чином, за її словами, за такий небезпечний вид злочину, як незаконна вирубка лісів, передбачено кримінальну відповідальність тільки в тому випадку, якщо «чорні лісоруби» завдадуть шкоди на 2 млн грн (здійснять вирубку на площі до 1 га лісу).

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, в результаті збільшилася кількість закритих судами кримінальних проваджень за фактом незаконної порубки лісу.

У зв'язку з цим доцільно внести відповідні зміни до статті 246 Кримінального кодексу України, уточнивши п. 4 ст. 246, оскільки встановлення занадто високого грошового еквівалента істотної шкоди значною мірою зв'язало рукиправоохоронним органам і судам в покаранні такого суспільно небезпечного злочину, як незаконна порубка лісу", – наголошується в пояснювальній записці.