друкувати


Пріоритетом держави має бути дотування дрібних фермерів – думка

29 квітня 2019, 16:01

У пріоритеті в держави має бути розвиток і дотування дрібних фермерів. Про це заявив голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак, повідомляє agravery.com.

Нагадаємо, що на державну підтримку агропромислового комплексу України повинно спрямовуватися не менше 1% «аграрного» ВВП.

За словами Миколи Стрижака, наразі всіх цікавить, хто буде радником Президента із сільського господарства. Оскільки саме ця людина визначатиме розвиток аграрного напряму.

«Ми хочемо почути, коли буде земельна реформа і яка її кінцева мета, який аграрний устрій буде у нас в Україні. На рабах демократичне суспільство не будується, будується на вільних селянах, які працюють на своїй землі. Ми хочемо, щоб президент сказав, що ми будуємо демократичне суспільство в Україні, не феодальне», — сказав експерт.

Він вважає, що фермерське господарство — основа аграрного устрою держави. Тому повинен бути пріоритет розвитку саме фермерського господарства. Відповідно, буде фінансова підтримка, доступ до ринку збуту і доступ до техніки та технологій.

Не менш важливим питанням є розширення доступу до дотацій дрібним фермерам. Микола Стрижак вважає: що дрібніший фермер, то більшою має бути держпідтримка.

Також він радить владі скористатись американським досвідом: людина у лізинг будує собі фермерське господарство і протягом 15 років викуповує його під мінімальний відсоток.

Поки наша влада так не хоче. Чому? Бо якщо це станеться, відбудеться прорив розвитку фермерства. А депутати цього не хочуть. Сподіваємося, у новій команді цей варіант розглянуть", — зауважив Микола Стрижак.