друкувати


В Україні започаткують проект з адаптації лісів до змін клімату

24 квітня 2019, 09:30

В Україні у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи буде розроблено проект з адаптації лісового господарства до змін клімату. Про це йшла мова на зустрічі заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря з керівником Офісу Міжнародної спілки охорони природи (IUCN) у Республіці Сербія Борисом Ергом та представником IUCN Романом Волосянчуком, повідомляє прес-служба Держлісагентства.

Нагадаємо, зміни у законодавстві декриміналізують «чорних» лісорубів.

«Проблема змін клімату стосується всіх. І ми хотіли б більш детально вивчити цю проблему в Україні та спільно знайти шляхи вирішення та адаптації. Нам ще потрібно узгодити наш проект з Міністерством екології. Загалом, програма співпраці розрахована на 7 років», — розповів Ерг.

За словами заступника голови Держлісагентства, Україні дуже важлива підтримка міжнародної спільноти у питаннях розробки стратегії адаптації лісів до змін клімату.

Україна розташовується в різних кліматичних зонах, тому й підходи мають бути різними. Зміна клімату дуже впливає на стан лісів. Це і збільшення пожеж на півдні та сході країни, і масове всихання лісів на Поліссі. Українські фахівці та науковці намагаються боротися з цим, але нам потрібна міжнародна підтримка", — сказав Бондар.

Зазначається, що проект передбачатиме розробку та впровадження інноваційної технологічно-інформаційної платформи для моніторингу лісів України та їхніх екосистем задля оцінювання впливу на них кліматичних змін. Також буде зроблена оцінка вразливості лісових екосистем, сценарний аналіз змін. У підсумку фахівці мають розробити стратегію адаптації до змін клімату та відповідний план дій. Паралельно буде підготовлено зміни до законодавчої бази щодо адаптації лісів до зміни клімату та відновлення лісових ландшафтів.