друкувати


У Мін'юсті розповіли, як бізнесу захиститися від рейдерських атак

24 квітня 2019, 08:30

Кожен власник бізнесу, який дійсно переймається долею своєї компанії, повинен вже сьогодні використати наявні інструменти для захисту своєї компанії від потенційних рейдерських атак. Про це перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова сказала під час лекції «Інструменти захисту бізнесу: досвід з приватного та державного сектору», яку вона прочитала для представників компаній-членів Європейської Бізнес-Асоціації, передає прес-служба уряду.

Нагадаємо, з 2019 року всі кандидати у реєстратори складатимуть професійний іспит.

«Вже сьогодні кожен власник може захистити свій бізнес, використовуючи сучасні доволі ефективні інструменти. Тому я закликаю усіх не чекати нових законів і не покладатися виключно на державу. Зробіть для початку, як кажуть, домашню роботу. Це вже значно спростить вам життя», — зазначила Олена Сукманова.

За її словами, для початку всім компаніям дуже важливо зробити аудит реєстрації активів для того, щоб переконатися, що із реєстрацією все гаразд і відповідно з правом власності також. А після цього — постійно моніторити стан реєстрації, додала Олена Сукманова.

Також компаніям варто було б активніше використовувати такий інструмент захисту як корпоративний договір — документ, за яким учасники товариства зобов’язуються реалізувати свої права та повноваження певним чином, або утриматися від їх реалізації», — наголосила перший заступник Міністра юстиції.

Вона додала, що у корпоративному договорі прописується процедура викупу часток, акцій, правила виплати дивідендів, участь в управлінні, утримання від відчуження часток, акцій тощо.

«Важливо, що, на відміну від статуту, корпоративний договір є конфіденційним документом і його наявність значно ускладнить життя можливим рейдерам», — наголосила Олена Сукманова.

Окрім того, перший заступник міністра юстиції розповіла присутнім про фактори, які можна розцінювати як ознаки можливої рейдерської атаки та які повинні насторожити власника бізнесу. «Серед таких провісників — конверти з чистими листами або рекламою, збільшення кількості різних перевірок як намагання отримати максимальну кількість документів, розповсюдження негативної інформації у ЗМІ, позови за різними підставами», — зазначила вона.

Окрім того, серед таких маячків — пропозиції продати бізнес, навіть якщо власник не планує і не планував його продавати, скуповування ваших боргів та часте отримання інформації з реєстру про вашу компанію», — зауважила Олена Сукманова.