друкувати


В Україні почав діяти Кодекс із процедур банкрутства

23 квітня 2019, 09:30

В Україні набув чинності Кодекс із процедур банкрутства № 2597-VIII, який запроваджує процедуру банкрутства фізичних осіб. Його буде введено в дію через півроку. Про це йдеться на порталі ВРУ.

Нагадаємо, cуд може заблокувати конкурс на посаду голови податкової служби.

Кодекс складається з чотирьох книг, остання з них регулює порядок банкрутства фізичних осіб.

Так, позичальник, який потрапив у скрутне матеріальне становище, може ініціювати своє банкрутство. Кредитор цього зробити не може.

Передбачені такі підстави для відкриття справи про неплатоспроможність:

У такому випадку банкруту складуть план реструктуризації кредиту, а якщо не зможуть досягти компромісу з банком — майно позичальника буде продано для покриття зобов'язань. На продаж можуть виставити практично будь-яку власність, окрім "єдиного житла боржника" — квартири до 60 квадратів або будинка до 120 квадратів, а також гроші на пенсійних рахунках та у фондах соцстрахування.

Повторно визнати себе банкрутом не вийде протягом п'яти років з моменту ухвалення такого рішення (виняток — погашені попередні зобов'язання). Протягом цього часу позичальник повинен письмово повідомляти про факт банкрутства іншій стороні перед тим як узяти гроші в борг, у кредит або поручитися за когось.

Зазначається, що людина не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом.