друкувати


Тваринники просять Держпродспоживслужбу відкрити ринок експорту свинини до Китаю

22 квітня 2019, 08:30

Асоціація тваринників України просить Держпродспоживслужбу відкрити ринок Китайської Народної Республіки для експорту свинини. Із відповідним листом звернулася керівник АТУ Ірина Паламар до очільника Держпродспоживслужби Володимира Лапи. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Нагадаємо, для українських виробників м'яса відкрився ринок Кенії.

В АТУ нагадали, що у Китаї сьогодні наявний дефіцит виробництва свинини через поширення африканської чуми свиней (АЧС). Посилаючись на прогнози аналітиків Rabobank, в асоціації повідомили, що у 2019 році втрати китайських виробників свинини становитимуть від 25% до 35%, а в деяких регіонах — до 50%.

«На сьогоднішній день Китай є перспективним важливим торговельним партнером України в галузі свинарства та в цілому у тваринництві. Хоча Китай входить до найбільших країн-виробників свинини, для внутрішнього споживання вироблених об’ємів свинини не вистачає. Внутрішнє виробництво свинини в Китаї не встигає одночасно за зростанням споживання, тому Китай також є одним із лідерів-імпортерів свинини.

Так, у 2018 році Китай став лідером-імпортером свинини, і загальний ввезений об’єм склав – 1 351 416 тонн. Основними країнами-постачальниками свинини з ЄС були: Німеччина (27%), Іспанія (24%), Данія (17%), Нідерланди (14%), Франція (8%)», — йдеться у листі АТУ до Держпродспоживслужби.

Через кризу у свинарстві, викликану поширенням вірусу АЧС, у найближчі роки Китай буде продовжувати імпортувати більше свинини. Тож, потенціал України у нарощенні об’ємів виробництва свинини та експорту на світових ринках є дуже високим, заявила Паламар.

Власне переговорний процес між Україною та Китаєм щодо експорту свинини триває давно, проте одним із стримуючих факторів була африканська чума свиней в Україні. Наразі епізодична ситуація в обох країнах дужа схожа через спалахи АЧС в Китаї, понад те, в Україні ситуація з АЧС стабілізована та контрольована", — йдеться у зверненні тваринників до контролерів.

Тож, в АТУ переконані, що в умовах наявності в країнах певних епізодичних проблем та з урахуванням міжнародного досвіду може бути застосований принцип регіоналізації чи компартменталізації для налагодження з України експорту свинини до Китаю.