друкувати


В українських виробників м’яса з’явилася можливість збільшити експорт в Китай

17 квітня 2019, 18:00

У зв’язку з поширенням африканської чуми свиней в Китаї суттєво постраждав м’ясний сектор цієї країни, виробництво скорочується і КНР нарощує імпорт різних видів м’яса та м’ясопродуктів. Така ситуація є сприятливою для вітчизняних експортерів. Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, повідомляє прес-служба асоціації.

Нагадаємо, що у 2018 році Україна імпортувала 100 тис. т дешевої м’ясної продукції.

«В Україні з’явилися нові можливості для експортерів м’яса, якими просто повинна скористатися Україна», – наголосила Ірина Паламар.

Асоціація тваринників України вже звернулась з офіційним листом до очільника Держпродспоживслужби Володимира Лапи. Організація закликає відкрити ринок КНР для експорту свинини.

«Китай є перспективним важливим торговельним партнером України в галузі свинарства та в цілому в тваринництві. Хоча КНР входить до числа найбільших країн-виробників свинини, для внутрішнього споживання вироблених об’ємів свинини не вистачає. Внутрішнє виробництво свинини в Китаї не встигає одночасно за зростанням споживання, тому Китай також є одним із лідерів-імпортерів свинини.

Власне переговорний процес між Україною та Китаєм щодо експорту свинини триває давно, проте одним із стримуючих факторів була африканська чума свиней в Україні. Наразі епізодична ситуація в обох країнах дужа схожа через спалахи АЧС в Китаї, більше того в Україні ситуація з АЧС стабілізована та контрольована.

Враховуючи вищезазначене, просимо Вас з боку Держпродспоживслужби вжити всіх можливих заходів щодо активізації переговорів з Китайською Народною Республікою про експорт з України свинини та узгодження відповідного ветеринарного сертифікату», – йдеться в листі АТУ.