друкувати


Понад 90% стандартів в Україні адаптовано до європейських норм

16 квітня 2019, 14:00

Понад  90% стандартів в Україні адаптовано до європейських норм. Для повної відповідності українських норм європейським, необхідно прийняти в цьому році ще близько 3000 стандартів. Про це заявив перший віце-прем'єр міністр України Степан Кубів, повідомляє topor.od.ua.

Нагадаємо, що у 2019 році скасують понад 12 тисяч радянських ГОСТів.

За його словами, Україна прийняла 5105 національних стандартів. Таким чином, тепер 91% стандартів відповідає вимогам ЄС. Крім того, за останні три роки в Україні були скасовані 90% стандартів, які залишилися від СРСР (т.зв. ГОСТи).

«З моменту набуття повноправного членства України в Метричної конвенції ми отримали визнання нашої системи вимірювань і її відповідності міжнародним вимогам з боку всіх 59 країн-членів Конвенції. Це обов'язкова умова, щоб Україна набула повноправного членства в Міжнародній організації законодавчої метрології і продовжувала роботу над укладенням Угоди з ЄС про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (АСАА)», – зазначив Степан Кубів.

Переважна більшість ГОСТів розроблено до 1992 року, втратили силу в Україні з 1 січня 2019 року. Всього скасовано 12090 ГОСТів.