друкувати


В Україні стало простіше працевлаштуватися іноземцям – ЄБА

15 квітня 2019, 08:23

Бізнес відзначає позитивні зрушення у процедурі працевлаштування іноземців в Україні, серед яких – збільшення термінів дії документів і полегшення процедури їх отримання, зменшення черг, своєчасна видача документів та інше. Про це свідчать результати експрес-опитування Європейської Бізнес Асоціації, повідомляє сайт організації.

Нагадаємо, що ЄБА просить Кабмін змінити правила торгівлі алкоголем.

Опитування провели серед компаній-членів, де працюють іноземці, і які надають відповідні консалтингові послуги в цій сфері. Воно стосувалося процедури отримання дозволів на працевлаштування та посвідки на тимчасове проживання.

Зазначається, що позитивні зміни відбулися після прийняття Закону №2058 у 2017 році.

Серед таких змін бізнес відзначає таке:

– Менше документів. Перелік необхідних документів став більш чітким і зменшився вдвічі – з восьми до чотирьох. Наприклад, тепер не потрібно подавати медичну довідку, довідку про відсутність судимості тощо.

– Збільшено терміни дії документів. Тепер не потрібно проходити процедуру оформлення дозволів та свідоцтв щорічно – їх можна оформити на термін до трьох років.

– Менше черг. Цьому сприяє можливість звернутися за документами через інші структури (Паспортний сервіс, ЦНАП). Це розвантажує чергу і апліканту не доводиться чекати кілька тижнів, щоб подати документи.

– Скорочено терміни оформлення дозволів. Зараз первинне оформлення займе 7 днів, продовження – три. Раніше і первинне оформлення, і продовження дозволів займало тиждень.

– ID-картки. Тепер посвідчення в формі ID-картки видається своєчасно за винятком індивідуальних випадків і в порівнянні з тим, як це було раніше.

– Електронні сервіси. Також триває поступове впровадження електронних сервісів – вдосконалення е-черги, введення чат-бота, який відповідає на найбільш поширені запитання щодо послуг від міграційної служби.

Однозначно, іноземцям в Україні сьогодні простіше працевлаштуватися, ніж це було кілька років тому. Але все ще залишаються певні організаційні питання, наприклад, регіонального характеру, – зазначили в асоціації.