друкувати


У нас є можливість вирішити питання і щодо зелених тарифів, і щодо енергоефективності ще під час каденції цієї Верховної Ради, – Геннадій Зубко

12 квітня 2019, 15:31

Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко вважає, що Верховна Рада 8 скликання встигне прийняти закон про зелені тарифи та закон про енергоефективність за час своєї каденції.

Свою позицію з цього питання він висловив в коментарі для AgroPolit.com під час виступу 12 квітня поточного року на 5-му форумі енергоефективного партнерства "Територіальні громади, держава, бізнес: Прозорі інвестиційні моделі", який відбувся в Києві.

Читайте до теми: Українська біржа біопалива та біомаси на 70% буде зосереджена на сировині аграрного походження

Геннадій Зубко відзначив, що ефективність роботи парламенту підвищиться, коли Верховна Рада закінчить розгляд законопроекту про мову.

Я думаю, що Верховна Рада закінчить розгляд закону про мову і ми займемомося величезною кількістю законопроектів, які чекають на нас у парламенті: це і законопроекти по оптовому ринку енергії і питання зеленого тарифу і питання законів по децентралізації (про засади адміністративно-тереторіального устрою). Ми зараз всі чекаємо, поки парламент почне працювати над цим питанням», – заявив Геннадій Зубко.

Як повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, сьогодні надважливим питанням є затвердження законів про енергоефективність та зелені тарифи, адже це дасть додатковий поштовх децентралізації.

Що стосується уряду, то для нас є надважливим закінчення роботи над законом про енергетичну ефективність. Він вже готовий для того, щоб його розглянути й затвердити. І це той закон, який дасть відповідь на питання промисловості, транспорту, енергетиці. Я думаю, що у нас є можливість вирішити питання і щодо зелених тарифів, і щодо енергоефективності ще під час каденції цієї Верховної Ради», – впевнений Геннадій Зубко.

За даними Держенергоефективності, за останні 5 років завдяки децентралізації місцеві бюджети зросли майже в 3 рази – до 230 млрд грн (до реформи – 70 млрд грн). Громади вже ефективно використовують ці кошти, зокрема на проекти енергоефективності та «чистої енергетики».

За останні 5 років  залучено понад 3 млрд євро інвестицій в енергоефективність та проекти «чистої енергії», з яких понад 800 млн євро інвестовано саме в 2018 році.