друкувати


Нардепи запропонували 2 варіанти відкриття ринку землі в Україні

11 квітня 2019, 10:20

Нардепи запропонували 2 варіанти відриття ринку землі в Україні — контрольований та ліберальний. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com «Концепція вільного ринку сільськогосподарських земель: 4 варіанти законопроектів від аграрного комітету». 

Нагадаємо, аграрний комітет напрацював основні положення земельної концепції, яка ляже в основу законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. AgroPolit.com уже писав, що у стінах аграрного комітету, Держгеокадастру, Мінагрополітики та за інціативи окремих депутатів  розроблено 4 варіанти цього законопроекту — ознайомитися із ключовими положеннями і деталями земельного питання можна у матеріалі тут.

Підготовлений документ аналізує питання вільного ринку на базі кількох критеріїв два з яких дискусійні, тому є кілька варіантів їх подачі.

Таким чином нардепом запропонували 2 варіанти відриття ринку землі у контексті обмеження щодо площі земель с/г призначення, які можуть перебувати у власності фізичних та юридичних осіб:

Варіант №1 — Контрольований

1. Загальний розмір земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності фізичної 

особи-громадянина України, не може перевищувати 200 га, крім випадків коли фізична особа займається веденням фермерського господарства:

Зазначені розміри земельних ділянок сільськогосподарського призначення можуть бути збільшені у разі їх успадкування за законом.

2. Загальний розмір земельних ділянок сільськогосподарського призначення,які перебувають у власності юридичної особи з урахуванням відносин контролю не може перевищувати:

За рішенням обласної ради загальний розмір земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб на території області, може бути зменшений.

3. Максимальний розмір земель, які перебувають у власності та користуванні (на праві оренди, суперфіцію, емфітевзису) у однієї юридичної особи – не повинен бути більше 20 тис. гектарів.

Варіант №2 — Ліберальний. Більше про нього дивіться у документі концепції тут.