друкувати


Презентовано ключові пункти концепції закону про ринок земель — офіційно

10 квітня 2019, 10:57

Аграрний комітет напрацював основні положення земельної концепції, яка ляже в основу законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. AgroPolit.com подає проміжний варіант земельної концепції, яку сьогодні презентує народний депутат,  в.о. голови  аграрного комітету Олександр Бакуменко, йдеться у матеріалі видання.

Нагадаємо, що у стінах аграрного комітету, Держгеокадастру, Мінагрополітики та за інціативи окремих депутатів  розроблено 4 варіанти цього законопроекту — ознайомитися із ключовими положеннями і деталями земельного питання можна у матеріалі за посиланням.

Підготовлений документ аналізує питання вільного ринку на базі кількох критеріїв, два з яких дискусійні, тому є кілька варіантів їхньої подачі.

Згідно із концепцією, нардепи пропонують 4 варіанти відкриття ринку землі в Україні. 

Варіант №1: Поетапне відкриття ринку земель. Перші 3 роки – лише громадяни України до 20 та 200 га, наступні 4 роки – юридичні особи із обмеженням площі до 500 га, у подальшому – юридичні особи із обмеженням площі до 20 тис. га. (детальніше про нього дивіться у файлі з концепцією, прикріпленому нижче). З іншими трьома варіантами можна ознайомитися за посиланням.

Також у концепції пропонується вирішення питання обмеження щодо площі земель с/г призначення, які можуть перебувати у власності фізичних та юридичних осіб. Варіанти, які пропонують нардепи, дивіться тут.

Текст документа читайте за посиланням.