друкувати


Мінагрополітики створило робочу групу для удосконалення законодавства у сфері ЗЗР

9 квітня 2019, 13:00

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України створено першу Міжвідомчу робочу групу з питань удосконалення законодавства щодо життєвого циклу засобів захисту рослин в Україні, яку очолила в. о. міністра Ольга Трофімцева. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, роздрібний ринок добрив і ЗЗР в Україні на 90% складається з підробок.

До складу робочої групи увійшли представники 26 організацій, серед яких як державні установи, так і бізнес-асоціації та міжнародні проекти. Зокрема, серед членів новоствореної  групи – представники Міністерства екології та природніх ресурсів, Міністерства охорони здоров’я України, Держпродспоживслужби, Національної поліції України, ПАТ «Укрзалізниця», ФАО, Американської торгівельної палати України, Європейської Бізнес-Асоціації, Проекту Глобального екологічного Фонду (GEF), проекту Твіннінг «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин і здоров’я рослин покращення відповідних інспекційних та лабораторних служб», Українсько-американської ділової ради (USUBC), Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародної організації праці в Україні, Всеукраїнської аграрної ради, Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Фітосанітарної асоціації України, Української промислової асоціації захисту рослин, Спілки пасічників міста Рівне та Рівненського району.

Основними завданнями робочої групи є підготовка пропозицій стосовно удосконалення законодавства щодо життєвого циклу засобів захисту рослин в Україні, зокрема, з питань державних випробувань та державної реєстрації, ввезення та продажу, зберігання та застосування засобів захисту рослин, поводження з використаною тарою та утилізації непридатних препаратів.

Створення відповідної Міжвідомчої робочої групи – це можливість об’єднати зусилля усіх учасників задля вирішення актуальних та гострих питань, пов’язаних із обігом засобів захисту рослин в Україні. Створення дієвого механізму простежуваності обігу ЗЗР, посилення державного контролю та відповідальності учасників ринку сприятиме захисту як фермерів, так і споживачів, а також сталому розвитку сільського господарства», — прокоментувала виконувачка обов’язків міністра Ольга Трофімцева.

Вона додала, що серед проблем, які порушать під час засідань робочої групи, також є питання обробки ЗЗР продукції рослинництва та захист бджіл від застосування пестицидів.

Робоча група є консультативно-дорадчим органом Мінагрополітики, який бере участь у формуванні національної політики у сфері захисту рослин (ЗЗР) в Україні. З відповідним наказом про створення робочої групи можна ознайомитись за посиланням.