друкувати


Бізнес закликає уряд якнайшвидше запровадити процедуру реєстрації пестицидів та агрохімікатів

9 квітня 2019, 11:00

Європейська Бізнес-Асоціація звернулася до уряду із закликом якомога скоріше прийняти проект постанови, спрямований на врегулювання питання проведення державних випробувань та державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів. Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

Нагадаємо, ЄБА схвалила утилізацію непридатних пестицидів за кордоном.

В ЄБА переконані, що постанова дозволить створити прозору систему уповноваження науково-дослідних установ, підприємств та організацій на проведення державних випробувань. У коротко- та середньостроковій перспективі це означатиме надання можливості, зокрема приватним науково-дослідним установам, отримати відповідні акредитації на проведення державних випробувань із метою біологічної оцінки препаратів та еколого-експертної оцінки матеріалів.

В подальшому це сприятиме залученню інвестицій у агрохімічний сектор та створенню якісно нового конкурентного середовища. Водночас, це позитивно вплине як на якість випробувань, так і на підвищення рівня української агрохімічної науки», — пояснив Віктор Погорілий, координатор Агрохімічного комітету Європейської Бізнес-Асоціації.

Представники бізнесу переконані, що прийняття постанови допоможе підвищити рівень захисту прав інтелектуальної власності та кардинально знизити кількість недобросовісних заявників. Адже у випадку подання заявниками недостовірних даних, зокрема щодо місця виробництва препаратів, Мінприроди матиме право відмовляти у державній реєстрації, скасовувати або зупиняти реєстрацію препарату. На жаль, зараз непоодинокими є випадки, коли недобросовісні заявники вказують у реєстраційних документах не заводи-виробники, а так звані торгові доми, які є лише посередниками з продажу товару. Через це знайти відповідального виробника у разі потреби фактично неможливо.

Таке прийняття постанови допоможе врегулювати юридичні та процедурні аспекти, зокрема щодо перереєстрації препаратів, розширення сфери їхнього застосування тощо.