друкувати


Вінницький комбінат перероблятиме лушпиння соняшнику на «зелену» електроенергію

9 квітня 2019, 07:30

«Вінницький олійно-жировий комбінат» (ОЖК) компанії ViOil планує реалізувати проект із виробництва «зеленої» електроенергії з соняшникового лушпиння. Про це повідомив заступник голови правління з технічних питань ПрАТ «Вінницький ОЖК» Ярослав Белінський, передає Укрінформ.

Нагадаємо, на Харківщині побудують ТЕС на соняшниковому лушпинні.

«У виробництві соняшникової олії відходом є лушпиння. В цьому проекті – його спалювання як біомаси у котлі, котрий даватиме пару високого тиску. Вона проходитиме через турбіну і вироблятиме електроенергію. Тобто, йдеться про когенераційну установку. Орієнтовна вартість проекту – близько $20 млн», — розповів Белінський.

За його словами, проект перебуває на стадії розробки проектно-кошторисної документації. Наразі менеджмент підприємства вирішує питання фінансування проекту, орієнтовна вартість якого становитиме близько $20 млн, а розрахунковий термін окупності — 5 років. На його реалізацію «Вінницькому ОЖК» знадобиться 18 місяців.

Прогнозовані обсяги виробництва зеленої електроенергії – від 7 до 9 МВт, її продаватимуть в енергомережу за зеленим тарифом. Потужність когенераційної установки визначатиметься балансом палива, позаяк на цей час частина соняшникового лушпиння використовується підприємством для власних потреб, а надлишок гранулюється і продається як паливо.