друкувати


Бджолярі вимагають від уряду заборонити важкі пестициди

5 квітня 2019, 10:27

Бджолярі вимагають від уряду заборонити важкі пестициди. Про це вони заявили на форумі бджолярів «Медогонка» в Миколаєві, повідомляє «Урядовий кур’єр».

Нагадаємо, що через проблему із отруєнням бджіл пасічники 11 квітня знову протестуватимуть під ВР. 

Вони наголосили, що важкі пестициди не лише забруднюють землю, а й призводять до загибелі бджіл і руйнування медового бізнесу.

«Часто жартую, що в моїх жилах уже біжить не кров, а мед. З думкою про бджіл встаємо, з нею і лягаємо. Фермери застосовують препарати, які шкодять українській землі, вбивають бджіл і бджільництво. За нас узялися жорстко: обов’язкова реєстрація, якість меду за європейськими стандартами. Хочеться, щоб держава звернула увагу й на аграріїв, щоб вони не застосовували токсичних пестицидів. Можемо цілий рік працювати, а потім за один день втратити все», — зазначив керівник Спілки пасічників Братського району Миколаївської області Олександр Адамович.

За словами очільника Спілки пасічників Миколаївської області Андрія Галдіна, за хімізацію агровиробництва держава не оголошує заборони використання дешевих токсичних пестицидів. На необхідності заборони в Україні неонікотиноїдів та компенсацію фермерам вартості дорогих біопрепаратів захисту рослин наполягав і Степан Цицик, голова ФГ «Аромат», яке виробляє мед.

Заступник міністра Віктор Шеремета наголосив, що аграрії повинні мати культуру ведення сільського господарства.

Я постійно проводжу зустрічі з аграріями й порушую питання, щоб обробки вели тільки у вечірній та нічний час, коли бджоли не літають, — зазначив він. — Звісно, це може зробити невелике господарство, в якого незначні площі, а якщо тисячі гектарів, підприємство неспроможне виконати такі вимоги — працюватиме і вдень». Віктор Шеремета наголосив, що біопрепарати коштують недешево, а саме їх необхідно використовувати під час цвітіння.

Учасники форуму ухвалили резолюцію з вимогою заборонити в Україні важкі пестициди.