друкувати


У 2018 році в Україні зібрано рекордну кількість яблук

5 квітня 2019, 09:26

Середня врожайність яблук у поточному сезоні в Україні склала 15,9 т/га, а це на 35% більше, ніж сезоном раніше. Про це, з посиланням на Державну службу статистики, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Нагадаємо, що названо найбільш урожайну область України у 2018 році.

Так, у 2018 році офіційний урожай яблук в Україні зафіксовано на рівні 1,46 млн т, а це відразу на 35% перевищує результати 2017 року.

У 2017 році виробництво яблук в країні склало лише 1,08 млн тонн, що стало одним із найгірших показників за останні кілька років. Таку істотну різницю галузеві експерти пояснюють відразу декількома причинами.

«По-перше, не варто забувати, що навесні 2017 року як в Україні, так і в більшості країн ЄС спостерігалися аномальні погодні умови у вигляді морозів, а іноді й снігопадів у середині квітня. Таким чином негода стала дуже доречною на період масового цвітіння яблуневих садів, що вкрай негативно вплинуло на обсяги виробництва цих фруктів. Крім того, збільшення врожаю в поточному році сприяє як інтенсифікація виробництва, так і початок плодоношення насаджень, які були закладені кілька років тому», – пояснила Тетяна Смирнова, головний аналітик Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Згідно з офіційними даними, в 2018 році в Україні було зафіксовано 91,8 тис. га яблуневих садів, які були в плодоносному віці. Для порівняння, в 2017 році цей показник досягав 91,2 тис. га, і це при тому, що загальна площа садів скорочується.
Водночас, середня врожайність яблук в поточному сезоні склала 15,9 т/га, а це на 35% більше, ніж у попередньому сезоні.