друкувати


Україна поступово переходить від експорту сировини до експорту готової харчової продукції – Трофімцева

4 квітня 2019, 15:37

Якщо раніше Україна у своїй більшості експортувала лише сировину, то вже у 2018 році ситуація помітно змінилась і за підсумками минулого року на експорт продуктів переробки припала половина від загального експорту продукції АПК. Про це повідомила Ольга Трофімцева, виконуюча обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України, на своїй сторінці у Facebook.  

Нагадаємо, що за січень-лютий 2019 року Україна експортувала продукції аграрного сектору на $3,5 млрд, що на 24,4% більше, порівняно з аналогічним періодом 2018 року.

«Трошки цифр для тих, хто вважає Україну в сфері АПК сировинним придатком когось чи чогось. Повільно, але впевнено ми рухаємось до того, щоб в структурі вітчизняного експорту АПК збільшувалась частка переробленої продукції. Так, тут поки що мова про первинну переробку. Але ж… Тож, працюємо далі!», – зазначила Трофімцева.

За словами в.о.міністра, у 2018 році вперше за багато років експорт продукції харчової промисловості в загальному обсязі продукції АПК склав 50,2% та досягнув позначки $9,4 млрд. акі тенденції свідчать, що Україна поступово переходить від експорту сировини с.г. продукції до експорту готової харчової продукції.

Лідерами серед найбільш затребуваної переробленої с.г. продукції з України є продукти переробки соняшнику. Так, експорт соняшникової олії та макухи за підсумками 2018 року склав $4,1 млрд та $922 млн відповідно. На третьому місці за обсягами експорту – м’ясо та субпродукти домашньої птиці, яких було експортовано на  $507 млн.