друкувати


МЕРТ закликає зняти земельний мораторій і дає свою модель вільного земельного ринку

4 квітня 2019, 14:01

Міністерство економічного розвитку України закликає зняти земельний мораторій і дає свою модель вільного земельного ринку. Про це сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України Максим Нефьодов в інтерв’ю АgroРolit.com.  «Максим Нефьодов: Земельні аукціони — це наш біль».

Нагадаємо, як бачить розвиток агросектору кандидат в президенти Зеленський.

«Ми категорично проти мораторію на продаж землі й водночас — за його зняття. Понад те, Мінекономрозвитку офіційно пропонувало Президентові ветувати останнє продовження мораторію, хоча ми й розуміємо, що саме по собі це не відкриває ринок землі. Та мені здається, це досить потужний моральний крок, який показує готовність до нормальних земельних відносин», — сказав Нефьодов.

Він зауважив, що це прямо «перекидає м’ячик» на поле Верховної Ради й сигналізує про те, що давайте вже хоч якийсь закон про обіг землі ухвалювати.

Звичайно мораторій на обіг землі — це повний абсурд. Тобто в мене перший аргумент не стільки з точки зору економіки, а з точки зору взагалі прав людини.У нас уже мораторій сприймається людьми так, ніби є якась державна власність, що зараз держава хоче її продати і для цього треба зняти мораторій. Що її вкрадуть або іноземці, або олігархи, тому давайте продовжимо заборону на продаж землі. Це ж не так. Переважна більшість землі знаходиться в приватній власності. Просто в якийсь момент народні депутати вирішили, що значну частину цієї землі, чомусь саме землю сільськогосподарського призначення, люди продавати не мають права", — продовжив він.

На думку Нефьодова, за такою логікою депутати можуть прийняти мораторій на нерухомість, або мораторій на продаж мобільних телефонів.

Мені здається, що з точки зору прав людини це абсолютно некоректно, тому що ми в прямому сенсі забороняємо людям розпоряджатися власним майном. Але зняття мораторію відразу зробить власників цієї землі багатшими. Одномоментно, в ту ж саму секунду. Для багатьох — це досить суттєві гроші. Велика кількість власників не такі багаті люди, щоб для них це не було якимось аргументом. І, звісно, з точки зору економіки, мораторій — це досить дивно, тому що коли люди не можуть володіти землею, це дестимулює вклади в цю змелю. Стимулює хижацьке ставлення", — додав заступник міністра.