друкувати


В Україну масово завозять заражену свинину з Польщі – розслідування

3 квітня 2019, 16:13

В Україну масово завозять свинину з Польщі – за «сірими» схемами під виглядом сала та свинячих субпродуктів, водночас ветеринарний контроль покладеним чином не здійснюється, а то й зовсім відсутній. Про це повідомляється у розслідуванні agroday.com.ua.

Нагадаємо, що в АСУ спростували інформацію про контрабанду свинини.

«На сьогоднішній день основною країною, з якою Україна імпортує свинину, є Польща, в якій досі не можуть побороти африканську чуму свиней: спалахи захворювання спостерігаються щотижня (57 епізодів в 2018 році, 81 – у 2017), а з 230 тисяч перевірок фермерських господарств, запланованих у 2018 році для боротьби з АЧС, виконано було лише близько 6000. Знаючи про таку ситуацію, багато країн ЄС обмежили імпорт польської свинини, а Франція, Німеччина, Данія і РФ повністю заборонили поставки польського м'яса на свій ринок», – ідеться в розслідуванні.

Повідомляється, що в цих умовах єдиним доступним ринком для польської свинячий продукції залишилася Україна, на ринку якої є власна аналогічна продукція.

Для того, щоб з нею конкурувати, постачальники свинини використовують сірі та чорні схеми імпорту свинини. Якщо чорний імпорт – це банальна контрабанда, то сірий — це ввезення продукції за заниженою ціною, який вдається зробити шляхом оформлення документів по іншій категорії товарів. Наприклад, під виглядом сала і субпродуктів в країну можуть ввозитися якісні дорогі види м'яса, через що бюджет недоотримує податкових зборів і країна несе матеріальну шкоду. Тільки в 2018 році через подібні схеми Україна недоотримала 850 млн грн ПДВ", – пише видання.

Також у розслідуванні йдеться, що через неможливість реалізації власної продукції на українському ринку через демпінг цін виробникам свинини в Україні в 2018 році було завдано збитків приблизно на 5 млрд грн.

Це згодом призводить до зменшення обігових коштів у виробників свинини та зниження інвестиційної привабливості України. Але найбільша небезпека ситуації полягає в тому, що за ввезення в Україну м'яса за сірими схемами під виглядом сала і свинячих продуктів на митниці не проводиться необхідний ветеринарний огляд, що є фактором ризику через поширення АЧС в Польщі. Тобто, фактично українців годують м'ясним сміттям. М'ясо, яке ввозиться, може містити небезпечні для людей віруси і бактерії, завдати шкоди сільському господарству, тваринницької галузі та навколишньому середовищу, і тут уже можна говорити про «біологічний тероизм», – пише видання.