друкувати


Під час посівної агросектор зіткнувся з дефіцитом фахівців

1 квітня 2019, 16:01

Під час посівної агросектор зіткнувся із дефіцитом фахівців, зокрема агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків, технологів. Про це повідомляє lenta.ua.

Нагадаємо, що український агросектор відчуває нестачу кадрів не через малі зарплати, а через нерозвинену інфраструктуру в селах. 

«Так, за спеціалізаціями «агроном», «тракторист» і «ветеринар» співвідношення кількості резюме до кількості вакансій становило менше від людини на місце — 0,6. У минулому році роботодавці шукали головних агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків, технологів тощо", — ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що українські роботодавці АПК зіткнулися також із конкуренцією з боку зарубіжних колег, адже в нашій країні і в Європі сезонні сільгоспроботи по часу повністю збігаються.

Аналіз динаміки вакансій за робітничими і виробничим спеціалізаціями, які розміщували компанії сільськогосподарської галузі в 2015-2018 рр., показує, що рівень попиту на різні спеціалізації — неоднорідний.

Так, за цей період позитивну динаміку демонструють спеціалізації «закупівлі та постачання», «технолог, виробництво і переробка зернових», «інженер, виробництво і переробка зернових», «головний агроном», «управління проектами», «інженер, м'ясо і птахо-переробка»,«інженер, виробництво цукру», «вантажник» і «різноробочий». У той же час знижувався попит на спеціалізації «контроль якості», «зоотехнік», «головний інженер», «управління цехом» і «керівництво підприємством», — ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що заробітні плати в багатьох спеціалізаціях демонструють позитивну динаміку. Так, платня ветеринарів в 2018 році виросла на 50% в порівнянні з 2017-м, агрономів — на 80%, трактористів — на 20%.