друкувати


Свинарі приховують випадки АЧС – експерт

1 квітня 2019, 08:30

Фермери України приховують випадки зараження тварин африканською чумою свиней і розпродають заражене поголів'я. Про це заявив генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко, повідомляє Fermer.Blog.

Нагадаємо, що неконтрольована ситуація з поширенням африканської чуми свиней (АЧС) може стати проблемою виробників зернових та бобових культур.

«Так відбувається через те, що промислові виробники свинини отримали менше 1% державної компенсації за утилізованих особин в результаті АЧС. Брак бюджетних коштів для компенсації втрат фермерам у разі виявлення африканської чуми свиней для свинаря означає банкрутство. Тому випадки АЧС стали ховатися як в домашніх господарствах, так і на великих сільськогосподарських об'єктах. Насправді в різних областях країни багато випадків зараження АЧС», – сказав Микола Бабенко.

Він зазначив, що якщо фермер зауважує ознаки хвороби у своїх свиней, він приймає рішення швидко розпродати всю худобу.

Дорослі тварини йдуть на забій, а поросята — на вирощування в інші господарства. Нерозголошення про кожному окремо взятому випадку захворювання на африканську чуму свиней сприяє поширенню АЧС по країні. Виробники свинини в промислових масштабах залишаються з проблемою один на один. Самостійно вони розв'язати цю проблему не в силах. До питання треба привертати увагу громадськості. Це може вберегти свинарство України і зберегти робочі місця. В даний час ризик втрати власного виробництва свинини як ніколи високий, – пояснює Микола Бабенко.