друкувати


Для України відкрито доступ до 45 ринків — прес-служба

18 травня 2016, 13:41

Сьогодні, 18 травня, завершилася офіційна процедура приєднання України до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (AgreementonGovernmentProcurement, GPA). Про це йдеться у повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Іноземці матимуть повний доступ до українських державних тендерів так само, як українці — до закордонних.

З цього дня українські компанії отримали право брати участь у державних закупівлях 45 країн-учасниць угоди GPA, серед яких: країни ЄС, Японія, США, Корея, Тайвань, Сінгапур, Гонконг і Канада. Загальний обсяг ринку держзакупівель СОТ оцінюється в $1,7 трлн щорічно, що більш ніж у 30 разів перевищує об'єм українського експорту у 2014 році, зазначили у відомстві.

"Угода GPA поширює головний принцип СОТ — рівний доступ до ринків — на сферу державних закупівель. Іноземці матимуть повний доступ до українських державних тендерів так само, як українці — до закордонних. Але, якщо іноземні компанії вже давно де-факто могли брати участь у публічних закупівлях в Україні, то українські компанії тільки відкривають для себе глобальний ринок державних закупівель", — наголосили в МЕРТ.

Чиновники нагадали, що процес приєднання до Угоди розпочався чотири роки тому, але "помітно пришвидшився у 2015 році, з оновленням команди Міністерства економічного розвитку і торгівлі України." Команда департаменту регулювання державних закупівель активно проводила перемовини з іншими країнами щодо умов приєднання. У листопаді 2015 року делегації всіх 45 країн-учасниць GPA одноголосно підтримали рішення про приєднання України до Угоди. Верховна Рада ратифікувала це рішення у березні 2016 року, а згодом документ підписав голова держави. Відкриття світового ринку державних закупівель для українських компаній є одним з напрямків реформи держзакупівель.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов розповів, що це — найпростіший шлях для експорту вітчизняних товарів.

"Українським компаніям не треба витрачати зайвих коштів на маркетинг, домовлятися про вихід у мережу чи відкривати представництво. Заявки і процедури державних тендерів зазвичай чітко структуровані. Тому все, що треба — це знайти цікавий тендер і відповідним чином оформити заявку", — сказав він.