друкувати


Виробникам промислової продукції хочуть полегшити умови експорту до ЄС

26 березня 2019, 11:00

У Верховній раді зареєстрували законопроект на заміну проваленому наприкінці лютого проекту, ухвалення якого є умовою ЄС для початку офіційної процедури оцінки готовності України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА). Про це повідомляє Українська правда.

Нагадаємо, українські експортери вже повністю використали 4 тарифні квоти ЄС.

Як йдеться у реєстраційній картці документа, проект закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання зареєстрований 25 березня.

Текст законопроекту наразі недоступний, однак серед його ініціаторів, окрім голови Верховної ради Андрія Парубія, голови кількох фракцій і комітетів і низка народних депутатів.

Угода АСАА — це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській, що дозволило б виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника (резидента ЄС), який може тримати цей сертифікат.

За оцінками експертів, потенційно ця угода може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування.

ЄС дав Україні сигнал, що готовий перейти до процедури приєднання до АСАА лише нещодавно, але однією з умов було ухвалення двох законопроектів, одним з яких був провалений у лютому документ.