друкувати


Учасники електронних земельних аукціонів натякають на корупційний фактор у боротьбі за державні землі — заява

26 березня 2019, 11:49

Учасники електронних земельних аукціонів натякають на корупційний фактор у боротьбі за державні землі. Про це йдеться у журналістському розслідуванні AgroPolit.com «Земельні електронні аукціони СЕТАМ — державна земля у (не)безпеці?». Таку інформацію надала у коментарі до матеріалу, аналізуючи роботу електронних земельних торгів на базі ДП СЕТАМ, співвласниця компанії ТОВ «Більковці» Олена Цица, яка брала участь в аукціоні.

Нагадаємо, державний ресурс Blockchain , який використовується для земельних електронних торгів з держземлею, зареєструвала у 2017 році Вінницька міська рада. 

За словами Олени Цици, ТОВ «Більковці» ще з двома компаніями змагалися за держземлі за лотом №201, але зіткнулися з технічними збоями під час проведення аукціону.  «19 листопада ми зареєструвалися як учасники аукціону. Протягом місяця бачили, що додаються нові. На момент початку аукціону їх було 4. Ми мали намір продовжувати робити ставки, та це було неможливо, тому що система «зависла». Спочатку написали в СЕТАМ. Коли прийшли за місяць (22 січня) дівчина тільки побігла писати відповідь щодо нашого питання», — розповідає у коментарі AgroPolit.com співвласниця компанії ТОВ «Більковці» Олена Цица.

Далі була процедура пошуку правди в держустановах, розповідає жінка. «Перший раз нам дали відповідь  у СЕТАМ, що збою у роботі системи не було, коли скаргу написало тільки наше підприємство. Заступник директора СЕТАМ, який зустрівся із нами, показав папірець-висновок свого технічного відділу та був здивований, що в двох інших також схожа ситуація, коли ми розповіли про аналогічні збої  при торгах  у двох інших учасників. Далі ми подали колективного листа. Наразі ситуація лишилася без змін: оголошений переможець торгів уже зареєстрував договір оренди у системі, але ми подаватимемо до суду, адже вважаємо, що діяли правильно і не могло у трьох різних учасників одного аукціону одночасно  виникнути проблеми з  інтернетом», — говорить співвласниця компанії ТОВ «Більковці».  

На думку Цици, ситуація із збоями аукціонів має два пояснення. Перше, каже вона, система програмного забезпечення електронних земельних торгів на базі СЕТАМ недосконала, тому й дає збій. Керівництво  держпідприємства не зацікавлене у будь-якій критиці своїх  аукціонів, тому помилок не бачить.

Друге пояснення – це просто приховані хабарі, які були й раніше. Але зараз їх роблять у сучаснішому вигляді та системніше «нагорі», а по факту все списують на проблеми з інтернетом в учасників», – говорить  Олена Цица.

За словами пані Олени, від такого проведення земельних електронних аукціонів зазнають шкоди  і місцеві бюджети, які недоотримують кошти.

«Якби  кнопка спрацювала, ще не відомо, на якій позначці вартості оренди зупинився б аукціон у нашому лоті. Але вона була б однозначно вищою, тобто бюджет уже недоотримав кошти, а хтось, мабуть, їх отримав на якісь свої цілі», — підсумувала Цица.