друкувати


Вартість оренди с/г земель може збільшитися в п'ять разів

25 березня 2019, 15:35

При проведенні правильних реформ вартість оренди сільськогосподарських земель може зрости в п'ять разів. Таку заяву зробив президент України Петро Порошенко 25 березня в ході зустрічі зі студентами та професорсько-викладацьким складом Національного університету біоресурсів і природокористування України в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, державний ресурс Blockchain , який використовується для земельних електронних торгів з держземлею, зареєструвала у 2017 році Вінницька міська рада. Детальніше читайте у матеріалі.

«Нам потрібно підняти рівень орендної плати за землю, щоб підвищувати рівень життя на селі. Держава починає здавати свої землі в оренду іноді вдвічі дорожче, ніж приватний власник. Ми повинні поширити ці стандарти на землі, які належать селянам. Тільки відкриті аукціони з єдиними стартовими умовами можуть скасувати диктат великих орендарів. Внаслідок правильних реформ ми можемо збільшити вартість оренди землі в п'ять разів», — зазначив він.

Порошенко підкреслив, що за кілька років середня ставка оренди зросла з 3% до 10% грошової оцінки землі, але до сих пір є занадто низькою.

В середньому сьогодні вартість оренди — 52 євро за 1 га, який здають в оренду пайовики. Це нереалістичний показник ціни оренди на землю. У нас 52 євро, а в Литві, де земля гірше, — 81 євро, — додав президент.