друкувати


«Земельний» Blockchain зареєструвала вінницька міськрада – журналістське розслідування

25 березня 2019, 14:30

Державний ресурс Blockchain , який використовується для земельних електронних торгів з держземлею, зареєструвала у 2017 році Вінницька міська рада. Про це йдеться у журналістському розслідуванні AgroPolit.com «Земельні електронні аукціони СЕТАМ — державна земля у (не)безпеці?». Таку інформацію надав у коментарі до матеріалу, аналізуючи роботу електронних земельних торгів на базі ДП СЕТАМ, віце-президент УСПП, голова Комісії з питань науки та ІТ Іван Пєтухов.

Нагадаємо, раніше генеральний директор ДП СЕТАМ Віктор Вишньов в інтерв’ю виданню розповідав, що у торгах із землею вони запровадили технологію Blockchain, щоб гарантувати максимальну безпечність торгів. З вересня 2017 року стартував пілотний проект з продажу прав оренди державних земельних ділянок почали через майданчик СЕТАМ.

«Зацікавившись державним ресурсом, я вирішив перевірити його належність. Для цього скористаємося сервісом whois ТОВ «Хостмайстер» і подивимось, хто його реєстрував на сайті. Згідно з отриманими даними цей домен подавала на реєстрацію Вінницька міська рада ще 2017.07.28. Дуже цікаво, а навіщо Вінницькій міській Раді ресурс державного значення?! Чи, випадково, не тому, що «хтось» у Кабміні має вінницьке коріння?», — каже він.

AgroPolit.com надіслав запит голові Вінницької міської ради С. А. Моргунову з метою роз’яснити, зокрема, чому саме Вінницька міська рада виступила реєстратором, враховуючи, що ця технологія має державницьке значення. Ми також запитали, хто сьогодні є адміном цього домену? Відповідь обов’язково оприлюднимо, коли вона надійде.

Більше деталей про роботу цього Blockchain та електронних земельних аукціонів, через які у рамках пілотного проекту наразі продається право оренди на державні землі, читайте у матеріалі тут.