друкувати


Товарообіг між Україною та Білоруссю зростає на 16-20% щорічно

24 березня 2019, 08:07

Товарообіг між Україною та Білоруссю зростає на 16-20% щорічно три роки поспіль. Про це сказав посол України у Білорусі Ігор Кизим в інтерв'ю «Укрінформу».

Нагадаємо, що в Україні хочуть створити стратегію розвитку логістики в АПК.

«Президентом України було поставлене чітке завдання – збільшувати товарообіг з Білоруссю до 8 мільярдів доларів у 2019 році... За минулий рік ми досягли товарообігу між Україною та Білоруссю на рівні 5,3 мільярда доларів. У 2017 році такий товарообіг становив 4,6 мільярда, а в 2016 році – було 3,8 мільярда. Тобто в нас існує стійка тенденція щорічного збільшення товарообігу на 16-20%», – сказав Кизим.

За його словами, у структурі товарообігу в України сальдо від’ємне. Зокрема через те, що Білорусь є головним постачальником пально-мастильних матеріалів в Україну.

Але є певна позитивна тенденція – збільшуємо експорт з України в Білорусь. Це, традиційно, сфери харчової промисловості, транспорту, електроніки. На жаль, маємо також значний потенціал щодо експорту української металопродукції, який наразі блокується Євразійською економічною комісією Митного союзу, – зауважив посол.