друкувати


Державний регулятор не підтримав індексацію тарифів на вантажоперевезення на залізниці

19 березня 2019, 09:25

Державна регуляторна служба (ДРС) не підтримала індексацію тарифів на вантажоперевезення, яку пропонує «Укрзалізниця». Про це заявила ДРС Ксенія Ляпіна, повідомляє data.ua.

Нагадаємо, що в Україні хочуть створити стратегію розвитку логістики в АПК.

За словами Ляпіної, за підсумками наради з питання про підвищення тарифу, в найближчі кілька днів експертна група у складі представників «Укрзалізниці», а також зацікавлених галузевих підприємств, виробить компромісний варіант.

«На мій погляд, повинна бути прозорість тарифних рішень з боку «Укрзалізниці», прогнозованість тарифів. Тому пропоную створити експертну робочу групу при Мінінфраструктури, з представниками Укрзалізниці, а також асоціаціями, що представляють бізнес, і потім прийняти єдине рішення», – зазначила Ляпіна.

Повідомляється, що «Укрзалізниця» на 2019 рік анонсувала плани по впровадженню автоматичної індексації тарифів на перевезення вантажів на рівень індексу цін виробників промислової продукції. Проводити таку індексацію в УЗ мають намір чотири рази за рік: перший етап і підвищення на 14,2% планувався на 1 лютого, але пізніше в Укрзалізниці заявили, що індексацію проведуть в квітні. Наступні етапи індексації намічені на 1 травня, 1 серпня і 1 листопада.

За словами директора зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики Укрзалізниці Антона Саболевского, індексація вантажних тарифів на 14,2% практично не позначиться на загальних витратах учасників ринку перевезень.

Разом з тим бізнес критично зустрів ідею індексації тарифів.