друкувати


На Київщині прокуратура повернула державі 94 га цінних земель

18 березня 2019, 16:04

Бориспільською місцевою прокуратурою виявлено порушення вимог земельного законодавства під час оформлення права оренди на земельні ділянки для ведення фермерського господарства на території Переяслав-Хмельницького району. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Київської області.

Нагадаємо, що головне управління Держгеокадастру Миколаївської області передає землі для ведення сільського господарства громадянам, які вже отримували землі для названих цілей. 

«Встановлено, що Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області упродовж 2016-2017 років надано фізичній особі в оренду 3 земельні ділянки для ведення фермерського господарства на території Ташанської, Переяславської та Ковалинської сільських рад Переяслав-Хмельницького району загальною площею 94 га», – ідеться в повідомленні.

Також повідомляється, що встановлено, що на час отримання земельних ділянок фізична особа вже мала в користуванні близько 300 га земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства на території Тетіївського, Володарського, Баришівського районів Київської області, отриманих на пільгових умовах, без проведення земельних торгів.

Окрім того, при оформленні права оренди Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області необґрунтовано визначено мінімальний розмір орендних ставок у договорах, що майже у 5 разів менший від встановленого за результатами проведення земельних торгів.

Таким чином, через формальний підхід до своєї роботи ГУ Держгеокадастру, як розпорядник вказаної категорії земель, створено передумови для штучного використання процедури створення фермерського господарства та пільгового одержання у користування земель державної власності. Реагуючи на зазначені порушення вимог земельного законодавства, Бориспільською місцевою прокуратурою скеровано до суду позовну заяву з метою повернення до державної власності 94 га земель сільськогосподарського призначення, — повідомили в прокуратурі.