друкувати


Агрофірма Веревського програла спір за паї — офіційно

17 травня 2016, 08:22

Хмельницький окружний адміністративний суд не задовольнив позов товариства з обмеженою відповідальністю “Енселко Агро” (Старокостянтинівський район) про визнання протиправними та скасування рішень державного реєстратора Деражнянського районного управління юстиції Хмельницької області від 16 січня 2016 року щодо реєстрації прав оренди с/г земель. Про це свідчить постанова суду від 27 квітня.

На думку позивача, реєстратор безпідставно зареєстрував договори оренди земельних ділянок, укладених між товариством з обмеженою відповідальністю “Аграрна інвестиційна компанія-Ярмолинці” та трьома пайовиками. Адже ці ділянки, за твердженням “Енселко Агро”, закріплені за ним з серпня 2012 року і знаходяться в п’ятирічній оренді.

Натомість суд з’ясував, що договора оренди ТОВ “Енселко Агро” від 2 серпня 2012 року не містять запису у Поземельній книзі, який засвідчується підписом посадової особи та скріплюється печаткою територіального органу Держземагенства, що формується з використанням автоматизованої системи.

Крім цього, Поземельних книг на вказані земельні ділянки суду надано не було в зв’язку з їх відсутністю у відділі Держземагенства у Ярмолинецькому районі.

У суді колишній головнийого спеціаліст відділу Держкомзему у Ярмолинецькому районі пояснив, що у 2012 році на нього були покладено обов’язки щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок, однак договорів укладених між ТОВ “Енселко Агро” та пайовиками, котрі фігурують у справі, він не реєстрував.

“На час розгляду справи відсутні докази того, що реєстрація права оренди спірних земельних ділянок за позивачем(ТОВ “Енселко Агро” — НГП) проведена, відповідно до законодавства України, що діяло на момент їх виникнення. Таким чином, із врахуванням того, що державним реєстратором було вчинено, передбачені ч.2 ст.9 Закону №1952-IV дії щодо перевірки факту реєстрації за іншими особами права оренди вищезгаданих земельних ділянок, що підтверджується повідомленням  відділу Держгеокадастру у Ярмолинецькому районі від 28.12.2015 року № 99-2221-99.3-3087/28-15, суд дійшов висновку про безпідставність позовних вимог ТОВ “Енселко Агро”, — зазначено у постанові.