друкувати


Лісівники Півдня залишилися без зарплат

14 березня 2019, 07:30

Працівники лісгоспів Херсонщини залишилися без зарплат, при цьому сума заборгованості сягає мільйона гривень. Про це пише газета «Новий день».

Нагадаємо, що на підтримку лісів сходу і півдня України у 2019 році планують виділити 288 млн грн зі спеціального фонду Державного бюджету України. 

Повідомляється, що в Голопристанському, Великокопанівському, Каховському, Новотроїцькому лісгоспах члени трудових колективів не бачили грошей ще з початку нинішнього року, тобто термін заборгованості перевищив два місяці.

«Минулого року лісгоспи Херсонщини за рахунок продажу деревини на дрова та надання інших профільних послуг самостійно заробили близько сорока мільйонів гривень. І ще 35,8 мільйонів їм надійшло у вигляді доброчинної допомоги від лісівників різних регіонів України. Та з початку 2019 року така допомога більше не надходить, а кошти більше взяти ніде, оскільки держбюджетне фінансування припинене ще два роки тому. Така заборгованість з зарплат дає правоохоронцям підстави розпочати кримінальні провадження. І відповідати за ними будуть саме директори лісгоспів, хоча їх «підставили» київські чиновники та можновладці. До того ж, через безгрошів’я виникла значна плинність кадрів. Тільки минулого року з наших лісгоспів звільнилися 188 співробітників», — сказала голова обласної профспілки працівників лісового господарства Марія Глод.

Вона повідомила, що з 6 березня в лісах Херсонщини оголосили пожежонебезпечний період. Але штати лісопожежних станцій укомплектовані тільки на третину, відсутні кошти на придбання пального й підготовку техніки для боротьби з вогнем, доставки води. Держава від фінансування цих заходів усунулася, тож надія тільки на бюджети районів та області.

За її словами, торік у краї «пішли з димом» понад 700 гектарів лісу, а висадили наново менше 200 гектарів. І вже очевидно, що нинішній рік для «зелених легень» Таврії сприятливішим не буде.