друкувати


У 2019 році подорожчає посівна кампанія — прогноз

13 березня 2019, 15:00

У 2018 році витрати на виробництво агропродукції виросли майже на 14%. За прогнозом ННЦ «Інститут аграрної економіки», зростання аналогічних витрат в 2019 році складе 6-7%. Про це повідомляється в матеріалі Latifundist.com.

Нагадаємо, посів ранніх зернових і зернобобових культур проводиться вже у 7 областях.

«Витрати на гектар виростуть, і це давно відомий факт. Зростання буде в межах 10-15%. Оренда землі виросте. Невідомо, який курс буде після виборів», — заявляє головний агроном агроіндустріального холдингу «Миронівський Хлібопродукт» Олексій Сергієнко.

У сівозміні Cygnet Agrocompany найбільш цінною культурою є цукрові буряки, повні виробничі витрати якого становлять близько $1,4-1,5 тис./га. В середньому витрати на 1 га посівної площі складають близько $1,1 тис. У цьому році очікують деяке зростання витрат за рахунок зростання заробітної плати, а також подорожчання окремих статей витрат через прогнозовану в Україні інфляцію на рівні 7-8%. Це тривала тенденція: з року в рік буде відбуватися незначне збільшення витрат на гектар в середньому на 3-5%.

В Cygnet Agrocompany покладаються на власні кошти.

Основних джерел фінансування у нас три: перший — це, безумовно, власні ресурси компанії, які покривають значну частину наших операційних витрат, другий — ми активно користуємося кредитними ресурсами від банків-партнерів для поповнення оборотних коштів, а третій — це товарні кредити від дистриб'юторів ЗЗР та насіння з відстрочкою платежу до збору врожаю. Останнім інструментом ми користуємося найменше», — розповів фінансовий директор холдингу Володимир Бондаренко.

Як повідомив керівник аграрного напряму «Епіцентр К» Василь Мороз, в компанії закупівля МТР здійснюється за рахунок оборотних коштів, а також на умовах товарного кредиту від постачальників ЗЗР та насіння.

Українські аграрії активно користуються форвардними договорами, аграрними розписками та іншими фінансовими інструментами, щоб забезпечити посівну кампанію.

ПАТ «Аграрний фонд» нещодавно оголосив про початок весняної форвардної програми закупівель зернових, в рамках якої планує профінансувати агровиробників на 2,5 млрд грн. Компанія планує закупити 710 тис. т зернових.

В цілому компанія пропонує для аграріїв три види послуг: