друкувати


В Україні вирощувати свиней значно дорожче, аніж у ЄС

13 березня 2019, 14:05

В Україні занадто висока собівартість вирощування свиней. Через це більшість вітчизняних свинарів не можуть заробляти реальні гроші. Про це у своєму блозі написав генеральний директор ТОВ Центр підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко, передає УНН.

Нагадаємо, в Україні хочуть знизити податок для свинарів.

«1–1,1 євро за 1 кг живої ваги в Європі проти 1,4–1,6 євро в Україні. Різниця в 40-60% може найближчими роками призвести до втрати ринкових позицій 2/3 промислових свинокомплексів», — уточнив він.

Аби зменшити собівартість вирощування свиней потрібно зробити кілька кроків. Один із них — зниження витрат на корми, пояснює Бабенко.

Сьогодні в Україні затрати корму в Україні на 1 кг живої маси складають 30-35 грн.,для порівняння у фермерів ЄС ця сума досягає 20 грн. Як їх зменшити? По-перше, закуповувати або самостійно виробляти комбікорми за науково обґрунтованими рецептами, збалансованими з точки зору наявності білків та інших корисних компонентів. В Україні ж часто діють або за принципом що дешевше, або хто дасть більший відкат технологу, — уточнив експерт.

Бабенко додав, що здешевити собівартість вирощування свиней можна шляхом переходу на альтернативні інгредієнти кормів. Йдеться, зокрема про спиртову барду (відходи від виробництва спирту, рідкий корм — ред.) та сою поглибленої гідротермічної обробки, яка дає набагато більше енергії поголів'ю, ніж звичайний сухий комбікорм, пояснив він.