друкувати


Раду закликали прийняти законопроекти щодо оподаткування для виробників сої та ріпаку

13 березня 2019, 09:35

Європейська Бізнес-Асоціація закликає парламент якнайшвидше прийняти законопроект про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Про це йдеться у блозі виконавчого директора Комітету олійних та зернових культур асоціації Ірини Душник на AgroPolit.com. Наразі у парламенті є три варіанти законопроектів на дану тему: основний— №10027, та два альтернативні —№10027, №10027-1, які дозволили б відновити справедливу конкуренцію на аграрному ринку.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 року почали діяти додаткові норми, запроваджені Законом 2440-VIII, якими було повернуто право відшкодовувати ПДВ, але лише для підприємств-виробників, які самостійно вирощують вищевказану продукцію на сільськогосподарських землях. Компанії-експортери, які не мають статусу сільгоспвиробника, так і залишилися поза системою відшкодування ПДВ, що фактично виштовхнуло їх із ринку, а сам ринок зробило менш конкурентним.

За словами експертів Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес-Асоціації, загалом із початку сезону 2018/19експорт української сої скоротився майже вдвічі та став мінімальним за останні п'ять років. Очевидним є зниження як обсягів експорту, так і кількості компаній-експортерів.

Представники бізнесу зазначають, що без відшкодування ПДВ експорт олійних фактично втрачає свій економічний сенс, саме тому багато трейдерів-експортерів вже сьогодні опинилися поза ринком і не мають стимулу закуповувати й реалізовувати сою за кордон, що, відповідно, є причиною зниження експортного попиту на зазначену культуру з України.

Детальніше про ситуацію, яка склалася на ринку сої та ріпаку читайте за посиланням.