друкувати


Для української органічної продукції може відкритися ринок Китаю

13 березня 2019, 08:30

Китайський органічний ринок входить в десятку найбільших споживачів у світі і є надзвичайно привабливим для українських виробників та експортерів органічної продукції. Знайомство з вимогами китайського законодавства у сфері органічного виробництва дозволить відкрити для України нові торговельні перспективи і посилити імідж надійного партнера на світовому ринку органіки. Про це зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, передає прес-служба відомства.

Нагадаємо, українських агровиробників запрошують на виставку в Кувейт.

У заході взяли участь радник з торгово-економічних питань Посольства Китайської Народної Республіки в Україні Лю Дзинь, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, китайської делегації, українські виробники та експортери органічної продукції.

«Ринок органіки в Україні розвивається стрімкими темпами. З екологічним потенціалом, з новим законодавством щодо органічного виробництва та з готовністю українських виробників сертифікувати своє виробництва на відповідність стандартам країн усього світу, Україна має всі можливості до нарощення поставок органічного продукції та завоювання такого масштабного та перспективного ринку як Китай», – прокоментувала Олена Ковальова.

Вона додала, що на сьогодні за оцінки FiBL в Україні нараховується 504 оператори органічного ринку, 304 з яких – виробники. Загальна площа сільськогосподарських земель з органічним статусом та перехідного періоду складає близько 300 тис. га. Найбільшими країнами-споживачами української органічної продукції є країни Європейського Союзу, США, Канада, Австралія та деякі країни Азії. Основними експортним продуктами є зернові, олійні, бобові, ягоди, фрукти та дикороси.

Зі свого боку, китайські представники висловили велику зацікавленість щодо постачань української органічної продукції в КНР.

Торгово-економічні зв’язки між Китаєм та Україною постійно посилюються, товарообіг зростає. Розуміючи потенціал України, ми зацікавлені у нарощувані постачань з України саме органічної продукції та продукції з доданою вартістю», — зауважив Лю Дзинь.

Олена Ковальова подякувала китайським партнерам за їх готовність надати інформацію українським виробникам і експортерам, як саме можна адаптуватися до правил і вимог китайського ринку органічної продукції, яким чином можна пройти процедуру інспектування.

За 2018 рік зростання товарообігу між нашими двома країнами в сфері АПК склало 16%. Впевнена, плідна співпраця на органічному ринку забезпечить додатковий імпульс для реалізації наших спільних можливостей, в яких кожна сторона отримає свої економічні переваги», — резюмувала заступник Міністра.