друкувати


У Карпатському регіоні хочуть збільшити площі та продуктивність кормових угідь, — НААН

8 березня 2019, 15:00

У Карпатському регіоні оптимізують структуру посівних площ кормових культур. Про це на засіданні Президії Національної академії аграрних наук заявив завідувач відділу кормовиробництва, кандидат сільськогосподарських наук Любомир Бугрин, повідомляє сайт НААН.

Нагадаємо, що за останні 27 років площа кормових культур в Україні скоротилася на 85%.

«Наразі лукопасовищні угіддя в регіоні становлять 997 тис. га, зокрема сіножаті, пасовища і субальпійські луки. Водночас площі малопродуктивних та деградованих земель оцінюють у 309,5 тис. га. Половину з них (166 тис. га) планують трансформувати у сіножаті та пасовища. Це призупинить ерозійні процеси, зведе їх до допустимих норм, підвищить біосферну роль, естетичну та рекреаційну цінність», — повідомив Любомир Бугрин.

Щорічне валове виробництво насіння багаторічних трав для Карпатського регіону планується збільшити до 13,4-16,9 тис. тонн, у тому числі 5,5–7,9 тис. тонн бобових. Загалом з урахуванням збільшення площ на 166 тис. га та підвищення продуктивності угідь на 15-20% валове виробництво очікується на рівні 2399,9 тис. тонн. к.од.

Серед подальших досліджень Інституту сільського господарства Карпатського регіону: стратегія відновлення природно-ресурсного потенціалу різновікових травостоїв, наукові основи створення і раціонального використання високопродуктивних сіножатей і пасовищ на схилових землях, наукові засади формування моделей лучних фітоценозів багатофункціонального призначення у зональних адаптивно-ландшафтних системах кормовиробництва.