друкувати


Собівартість української свинини – одна з найвищих у світі, – дослідження

8 березня 2019, 07:30

В українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі. Про це заявив генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко, повідомляє  agro-business.com.ua.

Нагадаємо, що Асоціація тваринників України (АТУ) звернулася до Кабінету Міністрів України та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із проханням тимчасово знизити або скасувати податки для свинарів у зв’язку з епідемією АЧС в країні. У податковому комітеті заявили про готовність розглянути відповідну ініціативу.

Повідомляється, що «Центр підвищення ефективності в тваринництві»  провів власні дослідження причин високих цін в Україні. Вони різні: для курятини вони одні – монополія у виробництві м’яса птиці, для свинини інші – собівартість свинини одна з найвищих в Європі. 

Конкурентність бізнесу забезпечує тільки низька собівартість. Українські виробники курятини одні із найефективніших у світі. Собівартість 1 кг живої птиці в Україні на рівні з Бразилією – 0,65 євро без ПДВ. В тих само умовах, в українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі. Вітчизняні свинарі працюють в нуль, а то й в мінус» – з таким заголовком інформація опублікована на сайті Асоціації «Свинарі України». Далі по тексту «кожен виробник рахує собівартість виробництва… згідно з даними Асоціації «Свинарі України» її середній показник по країні становить 37-41 грн, – вважає експерт.

За його словами, собівартість 37-41 гривня – це частина правди. Друга частина – це собівартість, яка мала б бути – 25 грн.

Продаючи партію свиней на м’ясокомбінат, свинарі, як правило, не знають її собівартість. В лютому, після закінчення року, коли будуть пораховані всі витрати і всі доходи може виявитися, що вирощування свиней в минулому році було збитковим. В 2018 році середня ціна 46 грн на живих свиней врятувала свинарів від збитків. Інша справа – 2019 рік, ціни знизилися до 40 грн за 1 кг живої маси. Імпорт свинини в Україну виріс в 5 разів за рік, – наголосив Бабенко.