друкувати


Держгеокадастр звинуватили у зриві електронних земельних торгів

7 березня 2019, 17:00

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) вважають, що Держгеокадастр зриває пілотний проект із запровадження електронних земельних торгів через Prozorro.Продажі. Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.

Нагадаємо, Держгеокадастр Миколаївщини незаконно передав с/г землі громадянам.

«У грудні 2018 року після тривалої підготовки територіальні підрозділи Держгеокадастру опублікували в системі ProZorro.Продажі перші 10 лотів... Однак, після аукціонів Держгеокадастр припинив виставляти лоти на торги, мотивуючи це тим, що ProZorro.Продажі оприлюднює дані учасників та переможця аукціону… На думку Мінекономрозвитку, позиція Держгеокадастру може свідчити про свідоме небажання проведення електронних земельних аукціонів у системі ProZorro.Продажі та пошук підстав для ухилення від використання відкритої та ефективної системи проведення аукціонів», — йдеться в повідомленні.

У Мінекономрозвитку зазначають, що 8 із 10 аукціонів пройшли успішно — середнє збільшення ціни становило 223%. При сумарній початковій вартості лотів 332 тис. грн їхня кінцева вартість перевищила 1 млн грн.

Мінекономрозвитку наполягає на тому, що розкриття для громадськості даних учасників та переможця аукціону забезпечують дійсно відкритий та прозорий продаж, створюють можливості для громадського контролю та використання відкритих даних.

Налагодження співпраці та використання системи ProZorro.Продажі дозволить не тільки ефективно реалізувати права оренди, а й забезпечити прозорість і публічність відносин оренди земель сільськогосподарського призначення, підвищити рівень довіри суспільства та мінімізувати соціальну напругу у сфері земельних відносин», — йдеться в повідомленні.

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів під час урядової наради наголосив, що Держгеокадастр має невідкладно забезпечити добір і підготовку лотів до проведення електронних земельних торгів у системі ProZorro.Продажі.